Wat staat daar?

Wat staat daar?

Het is al weer een hele tijd geleden dat ik ergens op vakantie ben geweest waar ik de mensen niet kon verstaan of de taal niet kon lezen. Als Nederlander spreek je meestal toch wel een aardig woordje over de grens en kom je meestal al een heel eind. Maar dan sta je opeens in Denemarken en realiseer je je dat het toch niet altijd even makkelijk is, vooral wanneer je opeens ingredienten moet/wilt lezen om er zeker van te zijn dat je veilige producten koopt.

Nu gebuik ik al tijden een app op mijn telefoon om losse woorden of stukjes gekopieerde tekst te vertalen, maar tot vorige week wist ik niet dat daar nog een hele andere functie op zat, eentje waar wij heel veel aan hebben gehad de afgelopen week.

In de app “Google Translate” is er de optie om tekst via je camera of een foto te scannen. De app analyseert dan de tekst die jij aanwijst op de foto en vertaalt deze naar de gekozen taal. Echt ideaal om bijvoorbeeld ingredienten te vertalen in de supermarkt, of menukaarten in een restaurant. Wij hebben hier dan ook gretig gebruik van gemaakt.

Het werkt zo:

  • Start de app en kies bovenaan de te vertalen taal en de taal waarin je de tekst wilt omzetten. Klik dan op het camera icoontje aan de linkerkant.

  • Je kunt nu kiezen om tekst te scannen of om een foto uit een bestand te openen.

  • De app gaat dan de tekst scannen en zal kadertjes zetten om alle woorden die het herkent. Als je foto niet duidelijk is of je hebt de tekst bewogen tijdens het scannen, dan zal hij niet veel kadertjes “maken”, of woorden herkennen. Je kunt ervoor kiezen om het dan opnieuw te doen.

  • Dan markeer je de tekst die je wilt vertalen door er met je vinger overheen te wrijven.

  • Vervolgens doet de app zijn werk en zal er rechts bovenaan een blauw rondje met een witte pijl te voorschijn komen. Als je hierop klikt, dan zul je de vertaling in je scherm zien!

Er zijn af en toe wel eens wat woordjes die de vertaler niet helemaal herkent, maar over het algemeen hebben wij veel profijt van deze app gehad. Wellicht is het ook iets wat jullie nog niet wisten en op een volgende trip kunnen gebruiken.